Mendelssohns geboortehuis: 1809 vs. 2022

7 March 2022

Voor een leuk weekendtripje hoef je dankzij Google Streetview de deur niet eens uit! Zo reis ik in Aflevering 3 van Mendelssohns Mooiste virtueel naar Hamburg om het geboortehuis van Mendelssohn te bekijken. Een statig hoekhuis met drie verdiepingen, zolder en souterrain aan de Michaelisstrasse (foto 1).

Niet alleen Felix, ook Ferdinand David kwam er ter wereld: de violist die in 1845 het bloedstollende Vioolconcert in première bracht. Hij hielp Mendelssohn bij het schrijven, en het concert is een tastbare herinnering aan hun vriendschap. Ook de cadens die hij bij de eerste uitvoering speelde is intact gebleven.

Gelukkig maar, want van hun geboortehuis is niets meer over… (foto 2)

Monument voor Felix & Fanny

Niet ver van het geboortehuis van Mendelssohn is in 1997 een monument geplaatst ter gelegenheid van zijn 150ste sterjaar. Twee zuilen die zowel Felix als zijn zus Fanny memoreren. Wanneer je je op foto 2 virtueel omdraait, de straat uitrijdt, en rechts afslaat naar de Ludwig Erhard Strasse kom je het al snel tegen.

Tenminste… dat zou in het echt zo zijn. Want precíes op het moment dat de Google Streetview auto langs het monument reed, haalde het een hotdogwagentje in! In ieder beeld dat je bekijkt wordt het zicht op het monument geblokkeerd.

Hm… Misschien toch maar gauw een echt bezoek aan Hamburg plannen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *